Het is alweer een tijdje geleden, maar nu heb ik weer een boeiend verhaal (hoop ik). Ik werk nu weer in het korps en heb mee mogen doen aan een scootercontrole. Ja, met een rollerbank dus! Ik weet dat veel jongeren die een bromfiets hebben geen fan zijn van rollerbanken. Iedereen voert zijn of haar brommer toch op? Dat is toch normaal? Nou, voor ons niet dus. We gingen met een aantal collega’s een controle houden met het scooterteam, die gespecialiseerd zijn in scooters. Ze weten zelfs een begrenzer (die op brommers worden gezet om bij controles niet door de mand te vallen) te vinden, waardoor je scooter weer op de normale snelheid kan rijden als deze eraf wordt gehaald.
Voor de geboeiden die nog nooit zijn gecontroleerd zal ik even kort uitleggen wat de rollerbank inhoudt. Een motorrijder haalt willekeurig een scooter van de weg en begeleidt hem of haar naar de controleplaats. Wij nemen het dan over en gaan kijken of bijvoorbeeld de papieren kloppen. Een collega van het scooterteam neemt het dan over en zal de scooter testen op de maximumsnelheid. Normaal gesproken geldt er een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur voor bromfietsen met gele platen, maar het scooterteam houdt een richtlijn van 60 kilometer per uur. Dat betekent dus dat je dan pas een bekeuring krijgt. Lijkt me redelijk, toch?
Ik had een jongere met een brommer waarvan de achterband helemaal glad was! Komt er ook nog bij dat hij geen spiegel op zijn brommer had. Jullie weten natuurlijk dat brommers met een bouwjaar vanaf januari 2007 een spiegel moeten hebben. Toen een collega van het scooterteam de brommer ging testen op de rollerbank, bleek dat zijn brommer 38 kilometer per uur liep. Dat vond mijn collega vreemd en omdat hij zo technisch is, ontdekte hij een begrenzer. En ja hoor, toen de brommer weer ‘normaal’ liep, haalde de brommer 65 kilometer per uur.
Ik vond het een interessante controle. De collega’s van het scooterteam weten veel van techniek af en dit bleek ook duidelijk tijdens de controle. Blijkt maar weer eens dat je veel kanten op kunt bij de politie! Tot mijn volgende blog, wie weet kom ik je tegen bij een van de beroepsoriĆ«ntatieavonden! Groeten, Kazim
Kazim is 21 jaar en werkt bij korps Utrecht, district Eemland-Noord. Hij volgt de politieopleiding in Apeldoorn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten