dinsdag 5 maart 2013
Voor het eerst ‘op straat’
“Voor het onderdeel Publiek Domein van onze opleiding aan de Politieacademie voor de ‘Vrijwillige ambtenaar van Politie’ werd gevraagd een opdracht op straat uit te werken.
De opdracht was:
”Jullie gaan in burger, in zelf samengestelde groepen, in een winkelcentrum naar keuze de straat op. Daar gaan jullie, gelet op de taakstelling (artikel 3 Politiewet) van de politiemedewerker, onregelmatigheden naar eigen inzicht waarnemen en interviews houden met betrokken personen.“
Omdat de winkels in Eindhoven (waar we de opleiding volgen) op donderdagavond als wij les hebben dicht zijn, hebben we gevraagd of we de opdracht misschien uit konden voeren bij het team waar we later ook ingezet gaan worden. De stagebegeleider was, net als wijzelf, erg enthousiast: dus aan de slag. Hij tipte ons over wat hangjeugdproblematiek in de winkelstraat in het dorp, dat zou het thema worden, dus op zoek naar onze eerste onregelmatigheid.
Het eerste bedrijf waar we voorbij kwamen was een gokhal, altijd goed voor een mooi verhaal.
De manager was erg scheutig in het verschaffen van informatie en eigenlijk waren we binnen 15 minuten klaar voor de complete opdracht én een kop koffie rijker. De belangrijkste boodschap was, zoals later bleek bij alle geïnterviewden: “we willen graag meer zichtbaar blauw op straat, maar zeker ook in de winkel”.
De manager van een grote winkel wist te melden dat er wel wat last van hangjeugd was, maar was zelf erger gewend dan wat hij meemaakte in het kleine Brabantse dorp waar hij nu werkzaam was.
De opmerking: “als je niet te moeilijk doet, word je wel met rust gelaten” was een mooie afsluiter. Op naar de volgende winkel. We waren getipt om naar een andere winkelier te gaan, die blijkbaar erg veel last had van de eerder genoemde hangjongeren. De opmerking van deze winkelier: “Ik ga er gewoon op af en jaag ze weg, ik ben er niet bang voor” bleef hangen. Blijkbaar had de manager van de vorige winkel toch een punt en zouden ze eens met elkaar moeten praten.
Het gaf ons erg veel voldoening om alleen nog maar naar de ondernemers te luisteren en adviezen aan te nemen. We gaan deze informatie uitwerken in een surveillanceplan, presenteren op school en later (als de opleiding is afgerond) gebruiken tijdens onze inzet.”
Freddy zit in de opleiding tot politievrijwilliger. Hij volgt de opleiding op de Politieacademielocatie in Eindhoven.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten