Ruud is implementatiemanager Team Digitale Opsporing: “Er is een enorme maatschappelijke druk van digitalisering. Als politie moet je daarin mee.”
Digitale criminaliteit en opsporing groeit
“Ik was tien jaar teamchef van het Team Digitale Opsporing in Den Haag. Sinds 1 januari is mijn rol veranderd. Nu ben ik tijdelijk als implementatiemanager ‘digitale opsporing en cybercrime’ werkzaam met de opdracht om de implementatie van digitale werkprocessen, landelijk en binnen de eigen eenheid, te realiseren. Hierbij moet je denken aan opsporing van verdachten via digitale kanalen maar ook het uitpluizen van mobieltjes, computers en netwerken in bijvoorbeeld kinderpornozaken. Digitale criminaliteit groeit, maar de mogelijkheden tot digitale opsporing groeien ook. In Nederland lopen we behoorlijk voorop op dit gebied. Het Team High Tech Crime is bijvoorbeeld uitgeroepen tot één van de beste ter wereld.
Jonge deskundigen nodig
Vanuit de overheid heeft deze vorm van opsporing prioriteit. Daardoor is er meer energie, geld en tijd voor digitaal specialisten. Digitale opsporing begon ooit met drie teams van vier man. Nu heeft elke eenheid een eigen team en zijn we nu begonnen met de landelijke werving van de eerste 100 hbo zij-instromers. Slimme, jonge mensen met de nieuwste kennis op dit vakgebied die de teams komen versterken. Dat hier ruimte voor is, vind ik geweldig. Bij het inrichten van de teams zou het heel mooi zijn als we die kunnen samenstellen met die slimme mensen én ervaren politiecollega’s. Bij de opsporing naar digitale criminaliteit krijg je hiermee een hele krachtige combinatie om een zaak op te kunnen lossen.
Nieuwste snufjes
Bij digitale opsporing moeten we continu innoveren en ontwikkelen; ook in opleidingen en middelen om de nieuwe teamleden goed op te leiden. Nieuwe ICT-ers moeten bijvoorbeeld ‘digitaal forensisch’ gemaakt worden. Zij hebben krachtige computers en forensische middelen nodig om het werk te doen. De criminelen lopen met de laatste snufjes en communicatiemiddelen rond. Daar kunnen we als specialisten niet op achter blijven.
Geen rechercheur zonder digitale kennis
Naar mijn mening kun je geen goed rechercheur meer zijn zonder kennis van de digitale wereld. Het is overal mee verweven. Tot anderhalf jaar geleden was digitale opsporing heel centraal georganiseerd. Teamleden zaten bij elkaar en daar moest de collega de te onderzoeken spullen heen brengen. Het is nog steeds een beetje los zand, nog niet goed genoeg geborgd binnen de organisatie. Zo worden er op allerlei aspecten digitaal trainingen gegeven, zoals bijvoorbeeld informatie zoeken op social media. Hierbij wordt niet eerst gekeken naar de achtergrond of expertise van de collega’s.
Het nieuwe werken
Nu komt bij de inrichting van de Nationale Politie op bijna alle districten een digitaal platform met specialisten. We komen daardoor dichter bij het politieproces. Tot nu toe zijn we ondersteunend, maar in steeds meer onderzoeken krijgen we een leidende of coördinerende rol. Dat is het belangrijkst: dat we invloed kunnen gaan uitoefenen op de kwaliteit van het opsporingsproces. Voor ons is dat, met name binnen de opsporing, de definitie van het nieuwe werken. Digitaal biedt zoveel meer kansen die we kunnen benutten. Zo moeten bijvoorbeeld de samenwerkingsverbanden met andere specialisten, zoals informatieanalisten en specialistisch rechercheteams, zorgen voor efficiënter politiewerk.”
Wil je jezelf eens testen of je een digitaal rechercheur kan worden of wil je meer weten over ons vak?
Kijk dan op www.crimediggers.nl of kom op 4 juni naar een voorlichting ‘digitale recherche’ op de Politieacademie in Apeldoorn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten