woensdag 23 mei 2012

Automatische piloot


“Op een dag had ik een zelf in te vullen dienst. Samen met een klasgenoot besloten we om samen naar buiten te gaan. Om te surveilleren in ons gebied en te oefenen voor het examen verkeersongevallen wat er aan zat te komen. Een niet al te drukke dag zou je verwachten.

Die middag zal ik niet snel meer vergeten, misschien wel nooit meer. Ik weet niet meer precies hoe laat het was, maar de melding kan ik me nog goed herinneren. REANIMATIE!! De meldkamer stuurde onmiddellijk de beschikbare eenheden aan, waaronder ons. Terwijl we onderweg waren kon de meldkamer via de GPS zien waar de verschillende auto's zich bevonden. Naar aanleiding hiervan vertelde hij ons dat wij als eerste auto ter plaatse zouden zijn. Bonk bonk, een brok in mijn keel en gierende zenuwen. Ik begon mezelf af te vragen, hoe moest het ook alweer? Wat komt er eerst? Wat kan ik verwachten? Wat voor slachtoffer zou het zijn? Maar vooral...dit wordt mijn eerste echte reanimatie.

Toen we bijna ter plaatse waren nam de automatische piloot het over. We maakten direct onderling afspraken. Mijn collega parkeert de auto en omdat het slachtoffer aan zijn kant ligt zal hij er meteen naartoe gaan. Ik pak de AED en ik zal me bezig houden met het beademen als dat kan. We vliegen beide de auto uit en beginnen. Niet nadenken maar gewoon doen. Er staan een hoop mensen bij het slachtoffer en we zien dat er al mensen bezig zijn met reanimeren. Snel zorgen we ervoor dat we de reanimatie overnemen van de aanwezige.

Na wat 10 minuten lijkt te zijn, komt de ambulance en neemt het over. Alles wat we nu nog kunnen doen is toekijken hoe zij vechten voor het leven van deze nog redelijk jonge vrouw. De vrouw wordt meegenomen en uiteindelijk krijgen we later die dag de uitslag. Helaas, de vrouw heeft het niet gered en bleek een zware hersenbloeding te hebben gehad. Dat valt tegen maar je weet dat je gedaan hebt wat je kon.

Die dag krijgen we veel complimentjes van de collega's over hoe we gehandeld hebben. Maar ook vragen veel collega's hoe het met ons gaat. En dat is erg fijn. Je wil het er toch over hebben, je verhaal kwijt. Door de collega's kun je het een plek geven. Dat is nodig, want er komen nog veel meer dingen die je zult moeten kunnen verwerken. Dat is nu eenmaal het werk.”

Ilona volgt de opleiding tot agent op de Politieacademie in Eindhoven.

vrijdag 11 mei 2012

Hé Jacco, weet je nog?


Al voor de derde keer die avond probeer ik met mijn dienstauto een bromfietser staande te houden. De jongen die het wrak bestuurt, rijdt met hoge snelheid, zonder helm, verlichting en verzekeringsplaatje door de smalle straatjes van de dorpskern. Twee keer was de jongen mij te slim af en wist via smalle poortjes te ontkomen.

Deze keer ben ik vastbesloten de jongen zijn dollemansrit te beëindigen voordat er onschuldige burgers worden aangereden. De jongen rijdt via een smalle straat een doorgaande weg op. Ik ruik mijn kans, want ik weet dat de weg verderop een scherpe bocht naar links maakt. Als ik nu naast de brommer kan gaan rijden, kan ik hem de mogelijkheid ontnemen naar links te sturen en zal de jongen zijn bromfiets moeten stoppen. Aangekomen bij de bocht zie ik de jongen, niet zoals verwacht afremmen, maar vol gas het trottoirs oprijden en rechtdoor het gras oprijden. Wat de jongen even vergeten was is dat de gemeente hier jaren terug een hele mooie grote vijver heeft aangelegd. Met een grote plons belandt de jongen samen met zijn bromfiets in het water.

Verschrikt zet ik mijn dienstauto stil en loop naar de rand van de vijver, met het idee achter de jongen aan te moeten springen om hem te moeten redden. Ik zie de jongen de kant op klimmen en druipend van het water is het eerste wat hij tegen mij zegt: "Ik hoop dat mijn telefoon het nog doet!". Het enige wat ik door de schrik de jongen kan toesnauwen is: "Hier die telefoon en terug het water in. Haal je bromfiets eruit of je krijgt ook nog eens een milieuverbaal." Zonder te verblikken of verblozen duikt de jongen, tot mijn grote verbazing, de plomp weer in en haalt zijn bromfiets uit het water.

De jongen deed afstand van zijn verzopen bromfiets en daar heb ik het bij gelaten. Nu, jaren later kom ik de jongen nog wel eens tegen. Het eerste wat hij dan schaterlachend tegen mij zegt is: Hé Jacco, weet je nog hoe ik de vijver inreed? Ik lach als een boer met kiespijn, omdat ik weet dat het ook anders had kunnen aflopen…

Jacco is werkzaam als Agent.