vrijdag 14 december 2012

Een kijkje in de klas

“Wekelijks geven wij voorlichtingen over het politiewerk. Om alle informatie goed over te kunnen brengen nemen wij regelmatig een kijkje in de keuken in de opleiding en in het korps.

Vorige week liepen we een dag mee met studenten die een half jaar in de opleiding zitten. Het onderwijs werkt aan de hand van casussen. In die casussen komen praktijk en theorie samen. ’s Ochtends draaiden we mee met de kerntaak handhaving, onderdeel verkeerscontrole en ’s middags met het theoriegedeelte daarvan.

We begonnen met een briefing waarin de taken verdeeld werden. Een deel van de klas kreeg de taak om een ‘burger’ te spelen en de rest was agent. Wij gingen mee met de ‘burgers’ in de auto en werden staande gehouden door de agenten in verband met een algehele verkeerscontrole. De ene keer hadden we geen rijbewijs bij ons en de andere keer geen gordel om. De studenten moesten juist handelen en correct blijven. Heel leuk om te zien dat ze na elke casus elkaar feedback geven en hier heel serieus mee omgegaan. Er komt zoveel meer bij kijken dan dat wij in eerste instantie dachten. Toen mochten wij achter het stuur kruipen, in de huid van een acteur. Astrid was een gepikeerde gekwetste vrouw die het nergens mee eens was en Annelieke was een vrouw die met 2 dronken mannen in de auto zat en zelf gebrek aan suiker had (diabetes). Erg grappig om te doen en het verschil is dan duidelijk tussen de studenten!

’s Middags liepen we mee met een theoretische casus over een algemene verkeerscontrole. De casus ging over het feit dat ze de gegevens van een bestuurder gingen controleren bij de meldkamer en erachter kwamen dat de bestuurder gesignaleerd staat in het kader van de Wet Mulder. Aan de hand daarvan moesten ze in groepen het doel beschrijven, de risico’s vermelden. Dan aangeven wat ze mogen en kunnen en als laatste beschrijven hoe ze het aan gaan pakken. Alle wetboeken kwamen op tafel en er werd druk gebladerd. Nu merk je dat het belangrijk is dat je verder kijkt dan alleen de casus. Je moet gaan nadenken over ‘stel nou dat’ en ‘wat als’.

Het was een hele leerzame dag, wij weten nu wat artikel 160 WVW inhoudt maar ook dat het tijdens de opleiding belangrijk is dat je samenwerkt, zelfstandig kan werken, initiatief toont, feedback kan geven en kan incasseren. Het is een hele praktische opleiding waar veel van de student zelf verwacht wordt.”

Astrid en Annelieke werken als projectmedewerkers op de wervingsafdeling van de politie.