maandag 24 februari 2014

De Blauwe maand en de NSS

“Als je begint aan een opleiding bij de politie, dan komt er een tijd dat je mag gaan snuffelen in de praktijk, bij je eenheid. Deze snuffelstage noemen we ‘de blauwe maand’.
Wat ik in ieder geval eens wilde zien was een oefening van de ME. Werken bij de ME is geen fulltime baan, maar dit doe je ‘erbij’.

Dit jaar staat er een grote nucleaire top gepland in Den Haag waar veel wereldleiders op af komen, genaamd de NSS. De NSS brengt veel risico’s met zich mee, waardoor alle verloven binnen de politie zijn ingetrokken. Als je dacht dat de kroning van onze Koning een groot evenement was, dan moet je maar eens inbeelden dat de NSS vijf maal meer inzet vraagt van de politie. Iedereen moet oefenen en voorgelicht worden in verband met mogelijke calamiteiten. Dankzij mijn coach mocht ik mee naar een oefening van de ME.

Wij kregen bij een andere eenheid voorlichting van onze Duitse collega’s met wie we vaak samenwerken. Zij hebben in dit geval heel veel ervaring met demonstranten tijdens nucleaire transporten. Na een presentatie van een uur in het Duits, die overigens erg interessant was, vertrekken we in een sectie van drie bussen naar het centrum van een stad. Daar staat een groep acteurs als demonstranten op ons te wachten. Even gedragen de demonstranten zich niet en de ME grijpt in. Goed om te zien is dat de ME absoluut niet alleen geweld gebruikt.

De commandant van mijn bus praat eerst met een van de demonstranten. Ze maken afspraken over wat ze wel en niet mogen. Dit bedenkt de commandant overigens niet zelf, want de burgemeester heeft hier ook grote inspraak. Helaas kunnen de demonstranten zich toch niet gedragen en worden ze in een hoekje gedreven en daar gehouden. Verder dan een kleine duw komt het niet. Het is enorm gaaf om te zien hoe iedereen gedisciplineerd en tactisch samenwerkt. Iedereen kent zijn plek, luistert, kijkt en voert alles met grote precisie uit.

Om mijn enthousiasme over de ME op papier te zetten, heb ik nog wel wat kantjes nodig, maar daar is deze blog te kort voor. Ik ga in ieder geval na mijn opleiding solliciteren bij de ME.
De politie is in ieder geval enorm veelzijdig. Voor iedereen wat wils als neventaak of om je op te specialiseren. Er is vast wel iets waar jij enthousiast van wordt!”

Sander (33) heeft na een aantal jaar in het bedrijfsleven gewerkt te hebben, de overstap gemaakt naar het politievak. Vandaag vertelt hij over zijn eerste stage bij de eenheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten