donderdag 6 februari 2014

Eindelijk, de proeve van bekwaamheid.


 
“Precies 1 jaar, 1 maand en 20 dagen nadat ik aan de opleiding vrijwillige ambtenaar van politie begon is het zo ver. Het examen, wat ook wel proeve van bekwaamheid wordt genoemd, staat vandaag om 09:00 op de agenda.

Het examen bestaat uit twee delen, Publiek domein en Verkeer wat uiteraard op school en in onze stage veelvuldig is behandeld. Publiek domein is “zichtbaar aanwezig zijn” en toezicht en handhaving in algemene zin, en een stukje verkeer hoort er ook bij.

Om deel te nemen aan het examen moet je een aantal cruciale leeropdrachten en praktijkopdrachten positief hebben afgerond. Je maakt samen met je examenmaatje een surveillanceplan, wat wij hebben aangevuld met informatie van de wijkagent en een igp-opdracht (informatiegestuurde politie) waarin staat dat het station regelmatig bezocht moet worden omdat de spoorwegpolitie dat niet meer doet.

Dit surveillanceplan is de basis van de proeve van bekwaamheid. In het surveillanceplan wordt omschreven wat het doel is van de surveillance, wat de aandachtspunten in het gebied zijn, waar we preventief en repressief op reageren en wat de hulpmiddelen zijn die we nodig hebben.
Voorzien van een beetje gezonde spanning komen we om 08:40 op het bureau aan, waar de “externe examinator” al op ons staat te wachten. We krijgen diverse vragen over het surveillanceplanen en gaan op pad.

We zijn nog geen 5 minuten onderweg en er komt iemand over het trottoir aangefietst terwijl de volledige rijbaan leeg en beschikbaar is. Niet iedereen is blij met een aankondiging van beschikking, in de volksmond: een bekeuring, en ook deze betrokkene laat duidelijk merken dat hij dat ook niet is.
De situatie blijft onder controle, mijn maatje schrijft de bekeuring uit en we vervolgen onze surveillance. Tijdens de surveillance zijn we aanspreekbaar, dit blijkt ook uit het aantal vragen wat we krijgen uit het publiek en we geven wat preventieadvies aan winkeliers en mensen die met open tas lopen. Het stationspersoneel en de winkeliers aldaar zijn duidelijk blij met “blauw” op straat en een beetje later dan gepland komen we van het rondje terug op het bureau.

De examinator kijkt het schriftelijk werk na en geeft ons beiden een hand, we zijn allebei geslaagd. Later die dag horen we van vier andere klasgenoten dat ze ook geslaagd zijn.

Omdat mijn maatje en ik de andere examens eerder al hebben afgetoetst op het team was dit voor ons het laatste examen, helaas duurt het nog een tijdje voordat er een diploma-uitreiking is en we onze extra strepen krijgen. Tot die tijd zijn we nog even aspiranten…”

Freddy is accountmanager en volgt in zijn vrije tijd de opleiding tot politievrijwilliger. Hij werkt bij Eenheid Zeeland-West-Brabant.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten