dinsdag 18 november 2014

Oorverdovend lawaai

 
“Behalve voor ‘boeven vangen’ zijn we er ook om grote evenementen in goede banen te leiden. Zo ook de jaarlijkse truckersdag. Op deze dag rijden er 200 vrachtwagens en bussen in colonne een route, met op de bijrijdersstoelen 600 mensen met een verstandelijke beperking. Het doel is om al die mensen een leuke dag te bezorgen die ze niet snel zullen vergeten. Elk jaar is er een overschot aan aanmeldingen van chauffeurs. Van brandweer en legervoertuigen tot aan het plaatselijke vervoersbedrijf; iedereen is er bij.

Motorrijders en politieauto’s begeleiden de twee colonnes en op grote verkeerskruispunten staat een koppel van collega’s. Die dag moest ik met mijn maatje twee grote kruispunten afzetten en zorgen dat niemand de stoet verstoorde. Na de briefing hadden we alvast wat voorverkenning gedaan. Hoe ziet het kruispunt eruit? Welke kant gaat de stoet op? Waar komt het meeste verkeer vandaan? Je kan het wel op een routekaart zien, maar even ter plaatse gaan zorgt pas echt voor een goed beeld en voorbereiding.

Mensen stonden al vroeg te wachten met hun paraplu’s. Anderen vroegen aan ons wat er ging gebeuren, gezien het aantal toeschouwers en aanwezigheid van politie. Toen ze wisten wat er ging gebeuren bleven ze allemaal even wachten om te kijken. Ook wij trokken bekijks. Verschillende kinderen kwamen naar ons toe en wilden graag de blauwe zwaailampen even zien.

Zodra de tweede colonne was vertrokken bij het eerste kruispunt, moesten wij ons snel haasten naar het tweede kruispunt omdat de eerste colonne alweer bijna voorbij kwam. Er staan honderden mensen langs de wegen om te zwaaien. Luid getoeter klinkt van elke vrachtwagen, een half uur lang op een paar meter afstand. Maar goed dat ik oordoppen had, anders had ik een gehoorbeschadiging opgelopen.

Bij het afsluiten van een kruispunt hebben de meeste mensen er wel begrip voor. Ze zien de blije blik van de mensen in de vrachtwagens. Andere mensen zijn er iets minder blij mee en proberen op een of andere manier om te keren vanwege afspraken waar ze op tijd moeten zijn. Dit is niet anders, als er eentje doorgelaten zou worden dan wilt de rest ook volgen. Mensen stappen wel even uit om te kijken naar het hele schouwspel en zwaaien ook mee naar de vrachtwagens.

Na afloop was er nog een groot feest met verschillende artiesten en wat te eten. Bij aankomst werden de eerste high fives al meteen gegeven en foto’s met de politieauto waren snel gemaakt. Hier doe je het ook voor bij de politie; meehelpen met een evenement om mensen een dag te geven die ze niet snel zullen vergeten. Op naar volgend jaar!”

Koen (20) volgt de opleiding tot politievrijwilliger surveillance en handhaving op de Politieacademie in Apeldoorn.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten